Gefle Science-Fiction, Filmfestival 2015

Uppdaterat 2015-10-26, Filmfestivalen 2015 är nu avslutad, arrangemanget blev mycket lyckat, all information nedan är enbart av historiskt intresse.

Allt är klappat och klart, Gefle Science-Fiction presenterar stolt vår Filmfestival anno 2015.

Som årets tema har vi valt Tech-Noir, det är en något svårbestämt fack inom Science-Fiction genren, men i korta drag är det filmer som tar upp mötet mellan människa och teknologi, och där det mötet oftast slutar rätt illa för någon av parterna.

Vi har ett fantastiskt utbud, under festivalen visas hela 13 filmer, vi kan garantera en rejäl dos av prima science-fiction!!

Den 20:e oktober kör vi ett pressevent, mer om det längst ner på denna sida, alla är välkomna, vi visar bland annat en film som inte finns med under festivalen, allt för att göra det extra viktigt att komma på presseventet.

Titlarna nedan är presenterade i den ordning som de kommer att visas under festivalen.

World

Welt am Draht (1973)
(World on a Wire)

 • Visas 23:e oktober, start 18:10
 • Slut: 22:15

Den tyske filmmakaren Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) tog sig an projektet att göra film på boken “Simulacron-3” och få i form av en produktion som gjordes direkt för TV. Filmen har tidigare endast visats ett fåtal gånger, och då i samband med premiären 1973. Därefter har Welt am Draht legat i malpåse. 2010 gjordes en restaurering av filmen, och då släpptes filmen även på blu-ray.

Någonstans i en framtid pågår datorprojektet Simulacron. Dem som arbetar med projektet försvinner, ibland mitt i pågående konversationer, det måste finnas en förklaring, eller finns det rentutav en koppling till Simulacron?

En intressant aspekt är att detta är den första och mest korrekta adaptionen av “Simulacron-3”, andra mer kända filmer som i olika grad inspirerats av “Simulacron-3” kan nämnas Matrix (1999) samt The Thirteenth Floor (1999), även avsnitt i serien Twilight Zone har använt Simulacron-3 som bas.

På festivalen visar vi den restaurerade versionen från 2010
Speltid: 3 timmar, 25 minuter + 20 min paus
Upplösning: 1080p, blu-ray
Tyskt tal, Engelska undertexter.
Denna film är ej lämplig för personer under 11 år
Trailer: http://youtu.be/YvlQ8TQsmQA
Visningsrättigheter från Rainer Werner Fassbinder Foundation

Abre los ojos (1997)Open your eyes
(Open Your Eyes)

 • Visas 24:e oktober, start 09:30
 • Slut: 11:30

Abre los ojos” är mer känd i vår del av världen under titeln “Open Your Eyes”, manus och regi av Alejandro Amenábar.

César vaknar till på en institution för mentalt handikappade, och kan inte minnas varför, allt han minns är han träffats sin livs kärlek under en dag, och därefter varit med i en svår bilolycka som förstört hans ansikte. Det märkliga är att César får flashbacks, där en man i en bar berättar att César kan kontrollera hela världen, och alla som bor på jorden, om han bara vill.

Känns berättelsen igen, när eftertexterna rullade på “Abre los ojos” sägs Tom Cruise ha ringt för att köpa rättigheterna att göra en Amerikansk remake, då med namnet “Vanilla Sky (2001)

På festivalen visare vi Blu-ray utgåva.
Speltid: 1 timme, 57 minuter
Upplösning: 1080p, Blu-ray
Spanskt tal, Engelska undertexter.
Denna film är ej lämplig för personer under 13 år
Trailer: http://youtu.be/lEMnDbs6PoQ
Visningsrättigheter från Video Mercury Films

Dark City (1998) Directors CutDark City

 • Visas 24:e oktober, start 12:30
 • Slut: 14:25

Dark City är en mycket speciell film, den är som ett logiskt steg mellan “La cité des enfants perdus (1995)” och “Matrix (1999)” Filmen osar av noir korsat med science-fiction.

Den stad John Murdoch lever i är ett enda stort experiment, iscensatt av en grupp utomjordingar som vill hitta människans själ genom att radera minnen för att sedan ge människor nya minnen, och varje natt förändras staden genom främlingarnas förmåga att förändra den fysiska verkligheten efter sitt eget tycke.

Efter att inspelningen av Dark City avslutats, så fördes delar av dekoren över till inspelningarna av Matrix (1999), filmen har även en väldigt tight klippning, medellängd mellan klipp i filmen är 1.8 sekunder.

På festivalen visare vi Blu-ray utgåva, Directors Cut.
Speltid: 1 timme, 51 minuter
Upplösning: 1080p, Blu-ray
Engelskt tal, Engelska undertexter.
Denna film är ej lämplig för personer under 15 år
Visningsrättigheter: Swedish Film AB
Trailer: http://youtu.be/gt9HkO-cGGo
Visningsrättigheter från Swedish Film AB

Föreläsning, Henrik Tornberg

 • Start 24:e oktober, 14:45
 • Slut: 15:30

Festivalen gästas av Henrik Tornberg, vi bjuds på en resa in i hans värld, och djupdykningar kring den blogg Henrik driver – www.rymdfilm.wordpress.com/

Till yttersta gränsen – En livslång fascination för rymdfilm.

Från Alien till Zathura: vi lever i en kultur som producerar mängder av berättelser om rymden, från krypande skräck till äventyrsberättelser för barn.

Vad är det som fascinerar oss så med rymden som skådeplats, trots att 99% av oss troligen aldrig kommer att sätta vår fot där? Ger kanske rymden oss människor något som vi behöver på ett djupare plan?

Henrik Tornberg är journalist och webbdesigner på Sveriges Radio, och bloggar på sin fritid om science fictionfilm på www.rymdfilm.wordpress.com/

Hans livslånga fascination för rymdberättelser började i barndomen under 1970-talet då bemannad rymdfart fortfarande var framtiden och biopubliken köade för sci-fi.

I sitt föredrag berättar han, med hjälp av många exempel från de senaste dryga fyrtio årens rymdfilmshistoria, om hur genren utvecklats genom decennierna till de senaste årens explosion av rymdfilmer. Men också hur science fiction inspirerat forskare och entreprenörer att åter satsa på utforskande av rymden.

 

Föreningen Gefle Science-Fiction

Gefle Science-Fiction består av en brokig samling människor som alla är mycket intresserade av science-fiction i alla dess former. Föreningen är formellt sett en allmännyttig ideell förening där allt arbete sker helt på frivillig basis och utan ersättning. Vi är ordentligt registrerade med organisationsnummer samt även registrerad som förening i Gävle Kommuns register.

Alla arrangemang vi gör är öppna för allmänheten, en del arrangemang är kostnadsfria, en del tar vi ut avgifter för att få ekonomin att gå runt.

Gefle Science-Fiction är inget utan dess medlemmar, och vi behöver fler kreativa krafter som gemensamt kan hjälpa till med att sprida kunskap om science-fiction i alla dess former och uttryck.

Vill du vara en kugge i maskineriet, och känner att du vill bli medlem i Gefle Science-Fiction så gör du följande:
Årsavgiften är 50:- och löper per kalenderår.
Årsavgiften betalas in på följande konto:

 • Swedbank,
 • Clearingnummer 8103-4
 • Kontonr 934921047-7

Var noga med att skriva något i det meddelandefält som finns när du gör betalningen, så att det går att identifiera att det är du som gjort betalningen.

När du gjort din inbetalning, maila till föreningens ordförande Ronny Rasmusson på razz@gavlenet.se och berätta att betalning skett, samt bifoga även en adress och e-post, så skickar Gefle Science-Fiction ut ett medlemskort till dig inom kort.

Det du som medlem kan få ut av ett medlemskap i Gefle Science-Fiction är lite upp till dig själv, för vi inom föreningen har en tanke som bygger på eget kreativt arbete för att främja spridandet av Science-Fiction, införande av intergalaktisk valuta och att skapa fred mellan alla planeter. Skämt åsido, en intresseförening blir aldrig bättre än vad medlemmarna gör det till

Cubic / Equilibrium (2002)

Efter tredje världskriget stiger landet Libria fram under ledning av Fadern. Fadern tror att människans sinnesstämning bidragit till jordens ödeläggande konflikter och bestämmer sig därför för att eliminera känslor. Alla människor måste dagligen ta en dos Prozia II som tar död på alla känslor annars stundar avrättning.

John Preston arbetar som polis och har i uppdrag att finna och straffa alla känsloförbrytare. En dag glömmer dock John själv att ta sin medicin och får plötsligt ett helt nytt perspektiv på livet.

– Mary: Let me ask you something, why are you alive?
John Preston: I’m alive… I live… to safeguard the continuity of this great society. To serve Libria.
Mary: It’s circular. You exist to continue your existence. What’s the point?

På festivalen visar vi Blu-ray utgåva
Speltid: 1 timme, 42 minuter
Upplösning: 1080p, Blu-ray
Engelsk audio, Engelska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 15 år
Trailer: http://youtu.be/raleKODYeg0
Visningsrättigheter från Swedish Film AB

La cité des enfants perdus (1995)La Cité
(De förlorade barnens stad)

Denna film är mest känd i Sverige under namnet “De förlorade barnens stad”.  Handlingen kretsar kring en galen vetenskapsman som i en lätt surrealistisk värld kidnappar barn för att stjäla deras drömmar, allt i hopp om att fördröja sitt eget åldrande.

Estetiken i La cité är mycket speciell, den har delar av sitt ursprung i den franska nycirkus som utvecklades under senare delen av 80-talet. Filmens estetik har inspirerat många andra filmer, bland annat Dark City som vi även visar på festivalen.

En kul grej är att Ron Perlman som spelar huvudrollen “One” inte kunde ett enda ord Franska, trots det gör han en formidabel insats som “fransktalande” i denna film.

På festivalen visar vi Blu-ray utgåva
Speltid: 112 min
Upplösning: 1080p, Blu-ray
Franskt tal, Engelska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 15 år
Trailer: http://youtu.be/CNYG9cXTSds
Visningsrättigheter från Tamasa Distribution/Studio Digital

Interview with a timetraveler (2014)

 • Visas 25:e oktober, start 09:30
 • Slut: 09:45

Paul, en journalist med förkärlek för det oförklarliga möter en man som påstår sig vara en tidsresenär. Efterhand som samtalet fortlöper fångas Paul in i tisdrsenärens anekdoter och berättelser.

Detta är en av festivalens kortfilmer på temat Sci-Fi. Genom samarbete med skaparen James Cooper har vi fått möjlighet att visa denna prisbelönta kortfilm. “Interview with a timetraveler” finanserades till 164% via Kickstarter.

På festivalen visar vi original master
Speltid: 10 min
Upplösning: 1080p, ProRes 12,5GB
Engelsk Audio, Svenska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 13 år
Visningsrättigheter från James Cooper

Everything & Everything & Everything
(2014)

 • Visas 25:e oktober, start 09:45
 • Slut: 10:05

Morgans bedrövligt taffliga live förändras i grunden när en blå pyramid dyker upp i hans lägenhet. Pyramiden har egenheten att den producerar dörrhandtag.

I huvudrollen ser vi Shane Carruth, mest känd för filmer som Primer (2004) samt Upstream Color (2013)

På festivalen visar vi original master
Speltid: 15 min
Upplösning: 1080p, ProRes 12,3GB
Engelskt tal, Engelska undertexter
Denna film är barntillåten
Trailer: http://vimeo.com/103088766
Visningsrättigheter från Bureau of ships.

Similo (2014)

 • Visas 25:e oktober, start 10:05
 • Slut: 10:30

Året är 2065. Hela planeten lider svårt av klimatförändringar, en av de få platser som fortfarande går att leva på är Antarktis, där stor företag har byggt privata bostadskomplex.

Hebe och Ciro träffas åter igen, hon letar efter kärleken, han letar efter sin egen identitet.

På festivalen visar vi digital utgåva
Speltid: 23 minuter
Upplösning: 1080p,
Spansk Audio, Engelska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 15 år
Visningsrättigheter från Blackmilk

The Shift (2014)

 • Visas 25:e oktober, start 10:30
 • Slut: 10:40

Året är 1964, en helt vanlig dag i det välmående villaområdet. När Joe kommer hem från sitt arbete upptäcker han att hans hustru Betty inte har lagat middag, och det finns en mycket god anledning till detta

På festivalen visar vi original master
Speltid: 9 min
Upplösning: 1080p, mp4 612MB
Engelsk Audio, Svenska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 13 år
Visningsrättigheter från Withstand srl

Time Travel Lover (2014)image_0002

 • Visas 25:e oktober, start 11:00
 • Slut: 11:20

Ett ungt par, Matt och Hannah, som nyligen har träffats är på gång att få till det i sänghalmen överraskas av en framtida Matt.

Denna film är ett klockrent exempel på när kreativa människor träffast över internet och bestämmer sig för att göra film tillsammans. Författaren samt Regissören fick kontakt via Vimeo.com och bestämde sig för att göra slag i saken och helt enkelt göra film tillsammans.

På festivalen visar vi original master
Speltid: 9 min
Upplösning: 1080p, mp4 238MB
Engelskt tal, Engelska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 13 år
Visningsrättigheter från Elisha Yaffe

Flesh Computer (2014)

 • Visas 25:e oktober, start 11:20
 • Slut: 11:35

I ett förfallet bostadhus i en inte allt för fjärran framtid pysslar den uppgivna vaktmästaren med sitt hobbyprojekt, att skapa en länk mellan människa och dator.

Allt är inte frid och fröjd, även samhällets förfall som lätt föder våld och övergrepp tar sig in i vaktmästarens värld.

På festivalen visar vi original master
Speltid: 13 min
Upplösning: 1080p, ProRes 2,2GB
Engelskt tal, Engelska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 15 år
Visningsrättigheter från easyAction/Ethan Shaftel

Hello World 🙂 (2013)

 • Visas 25:e oktober, start 11:35
 • Slut: 12:00

I en nära framtid har ett företag utvecklat teknologi avsedd att förstärka hjärnans kapacitet.

Baksidan är att användarna är tvungna att lagra sina minnen på företagets servrar, med allt som det innebär.

I denna hårt kontrollerade värld får vi följa en ung kvinna som har kraften att förändra.

På festivalen visar vi original master
Speltid: 22 min
Upplösning: 1080p, Mp4 408MB
Franskt tal, Engelska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 15 år
Visningsrättigheter från Etienne Larragueta

Alphaville (1965)Alphaville

 • Visas 25:e oktober, start 13:00
 • Slut: 14:45

Alphaville är en av de första Tech-Noir filmerna, filmen är helt utan specialeffekter men lyckas på ett klockrent sätt beskriva en framtid där mötet mellan människa och teknologi är långt ifrån smärtfritt.

Lemmy Caution, en amerikansk privatdetektiv, kommer till Alphaville, en futuristisk stad på en annan
planet. Hans mycket amerikanska karaktär är i strid med stadens härskare, där den onda vetenskapsmannen Professor von Braun, har förbjudit kärlek och personligt uttryck.

På festivalen visar vi Blu-ray utgåva
Speltid: 1 timme, 39 minuter
Upplösning: 1080p, Blu-ray
Franskt tal, Engelska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 15 år
Trailer: https://youtu.be/CzaATgGHmy0
Visningsrättigheter från Tamasa Distribution/Studio Digital

Cattaca (1997)Cattaca

 • Visas 25:e oktober, start 15:05
 • Slut: 16:55

Vincent är en vanlig människa, men hans största dröm är att arbeta på rymdstyrelsen Gattaca för att så småningom få fara ut i rymden.

Dock är det bara de genetiskt överlägsna som kan få anställning vid bolaget och då Vincent dessutom är född med ett hjärtfel är hans enda utväg att anta en annan identitet.

På festivalen visar vi Blu-ray utgåva
Speltid: 1 timme, 46 minuter
Upplösning: 1080p, Blu-ray
Engelskt tal, Engelska undertexter
Denna film är ej lämplig för personer under 11 år
Visningsrättigheter från Swedish Film AB

 

Efter att visningen av Gattaca avslutas årets Science-Fiction filmfestival, vi vill passa på att tacka alla som har kommit till festivalen, vår förhoppning är att ni fått en rejäl dos med prima Science-Fiction.

Om allt går som vi inom Gefle Science-Fiction hoppas, så kör vi även filmfestival 2016, under tiden hoppas vi att du som besökare hör av er till oss med tankar och förslag på teman samt filmer. Passa även på att skaffa ett medlemskap i föreningen, på så sätt stöttar du vårt arbete för att sprida kunskap om Sci-Fi och närliggande genres.

Övrigt som är viktigt att känna till:

Filmsalen är utrustad med surroundljud, 5 meter bred filmduk samt en videoprojektor typ Projectiondesign F32 Full HD. Det är upplagt för en riktigt bra upplevelse. Stolarna är inte världens mjukaste, så tag gärna med er något mjukt att lägga på stolsitsen.

Biljettsläpp sker ca 1:a augusti 2015, salongen har onumrerade platser, håll ögonen öppna här på vår webbsida samt vår facebook page för mer information.

Filmfestivalen presenteras i samarbete med:

 

Inför filmfestivalen kör vi även ett press-event den 20:e oktober 2015, även då i Furusalen på Gävle Konstcentrum. Detta är ett event som är öppet för alla och envar som är nyfiken. Vi kommer att presentera filmfestivalen, samt även visa följande filmer:

 • Kortfilm – Everything & Everything & Everything (2014) (15 minuter)
 • Långfilm – Strange Days (1995) (2 tim, 25 minuter)

Som en liten extra knorr, så visas filmen Strange Days (1995) endast på presseventet, den filmen finns inte med under festivaldagarna.